Építési Szakcsoport Beszámoló 2020

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA

ÉPÍTÉSI SZAKCSOPORT

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara Építési Szakcsoportjának 2019 évi beszámolója.

A tagokkal történő kapcsolattartás jelenleg még nem megoldott a megyei kamara fórumán, így a soproniforum@gmail.com privát e-mailt használjuk a kapcsolattartásra.

2019. május 16-án Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Építési Tagozatának éves kötelező továbbképzésként Építési Irányelv Konferencia zajlott.

Ennek kapcsán regisztrált a konferenciára 59 fő Sopron térségben tevékenykedő építési szakértő, műszaki vezető és műszaki ellenőr.

Az építőiparban a szabályozást részben az építési irányelvek mentén végzik.

A kormány az új építési irányelvek kidolgozásával az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-t (ÉMI), melynek kollégái ezen a konferencián adtak elő a soproni kollégákkal együtt.

A konferencia köszöntőjében Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora kiemelte, hogy az építésügyi irányelvek ismeretei immár a Soproni Egyetem Simonyi Karán is aktuálissá váltak a februárban ténylegesen megindított Építész MSc képzés révén, tehát bátran kijelenthető, hogy térségünk építész-építési-műszaki gondozását is vállukra vették.

Ezt a megváltozott, digitális és modern építési szabályozásban nem csupán gondozzák, hanem fejlesztik és meghatározzák is, elsősorban az építőipari vonatkozású erdészeti és faipari területeken, ahol a legotthonosabban mozognak, és ahol elismertek is, mert a statikusok és építészek főként betonból, téglából és acélból terveznek. Az a teória, hogy Magyarország területén kevés a fa és ezért arra nem lehet építőipart felhúzni, mára megbukott, pl. bécsi faszerkezetű fehőkarcoló: Ho-Ho (Holz-Hochhaus) és még sorolhatnánk.

A rektori köszöntőt követően Bánáti László a TAEG Zrt. kommunikációs és parkerdei igazgatója a parkerdei építési beruházásokról beszélt: Károly-kilátó mellett létesülő lombkorona-tanösvény, Erdő-háza projektekről.

A konferencia során a soproni Csik Ferenc uszoda egyik íves rétegelt ragasztott tartójának laboratóriumi töréstesztjét követhették élőben a résztvevők.

 

2019. november 28-án a Doka amstetteni gyárának látogatására és a Knapp-Verbinder Euratsfeldi központjának látogatására.

2020. február 17-én-i építési szakcsoporti elnökségi ülésen az alábbi javaslatokat vitatták meg az elnökség tagjai.

  1. szakcsoporti kirándulások,
  2. kötelező kamarai továbbképzés,
  3.  266/2013 (VII.11.) Korm. rendelet módosítással kapcsolatos javaslatok.

A koronavírus járvány miatt a kötelező továbbképzésekkel 2020 évben még nem foglalkozik a szakcsoport.

Sopron, 2020. május 18.

Grieszler Zsolt

Dr. Andor Krisztián

Fülöp Géza

elnökségi tag

elnök

elnökségi tag

Kapcsolat


Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar


Műszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet

9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.
(Soproni Egyetem, B épület)

 (+36 99) 518-214