Faépítészetről cikk - Mérnök Újság

Az egyetemünk építőiparal foglalkozó oktatói jelen cikket jelentették meg a faépítészetről a Magyar Mérnöki Kamara által mintegy 20.000 példányban, havonta kiadott Mérnök Újságban.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Dubniczky Miklós főszerkesztőnek a találó címért és alcímekért, és nem utolsó sorban azért, hogy segített megjelentetni a cikkünket.

A szerzők:

Dr. Andor Krisztián, okl. építőmérnök, tartószerkezeti tervező, tartószerkezeti, épületszerkezeti, építéstechnológiai szakértő, Az MMK Építési Tagozatának elnökségi tagja, a Győr-M-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnökségi tagja, a Győr-M-Sopron Megyei Kamara Építési Szakcsoportjának elnöke

Dr. Hantos Zoltán, okl. faipari mérnök, okl. tartószerkezet-tervező mérnök

Dr. Szabó Péter, okl. építészmérnök

 

FÁBÓL VASKARIKA

Faépítészet: hiedelmek rabságában  

Ha a faépítészet helyzetéről akarunk képet kapni, elsőként azt érdemes tisztáznunk, hogy mit nevezünk faépítészetnek - hiszen annyira tág témakör, hogy még a szakemberek is több módon értelmezik.

A kérdés két fő szempontból közelíthető meg; az építész és a mérnök szemszögéből.

Az építészeti szempontok elsősorban a design oldaláról fogják meg a kifejezést, és Magyarországon gyakran a Makovecz-féle irányzattal azonosítják. Nem véletlenül, hiszen a Makovecz iroda, illetve az örökségét továbbvivő Makona asztaláról kikerülő szakrális-, oktatási-, sport és egyéb közösségi célú épületek, gyógyfürdők rendszerint nagy publicitást kapnak, és emellett a fát, mint építőanyagot valóban nagy mennyiségben, látszó szerkezetként mutatják be.