Építész MSc. Szerkezettervező specializáció elindult

2019.02.04.

Építész MSc. Szerkezettervező specializáció elindult


„A faipari mérnököket, akik a faanyagba „szerelmesek” meg kell tanítani építészeti ismeretekre, hiszen ők azok, akik képesek lesznek a fa „jó hírét” vinni a világba. Az ő képzésükben áll rendelkezésre szabad lehetőség: ha a faipari mérnök képzést megerősítjük az építőipari ismeretekkel, vagyis kiegészítjük a képzésüket egy építész stúdiummal, akkor belőlük válhatnak a jövő faépítészei.”

 

Az építész MSc képzés szerkezettervező specializációján építészeti stúdiumok mellett tartószerkezeti ismeretek is elsajátíthatók, és melyre a BSc faipari mérnökképzés faépítészeti specializációján végzett hallgatói közvetlenül felvételizhetnek.

 

A képzésen diplomázó hallgatók egyszerre lesznek faipari mérnökök, építészmérnökök és statikusok; vagyis személyükben olyan szakemberekkel gazdagodik a magyar építőipar, akik az építőmérnöki és építészmérnöki szakmában is helytállnak és a faipari ismereteik révén az építőiparban mostohagyerekként kezelt faanyagot is rutinosan kezelik.

 

 

Támogatók:

TÁMOGATÓ NYILATKOZAT

Tisztelt Kari Tanács!

A Soproni Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar által indítani tervezett Építész MSc szak Építéstani Intézete és Műszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézete által kidolgozott mintatantervet megvizsgáltam.

Megállapítható, hogy a tervezett tanrend alkalmas a Faipari BSc Faépítészeti specializáción végzendő hallgatók továbbképzésére építőipari irányultságú építész-, tervező- és szakértő mérnök alapvető egyetemi tudásának átadására, továbbá illeszkedik a képzési kimeneti követelményekben megfogalmazottakhoz.

Üdvözlendő, hogy az építőipari tervezés során mostohagyerekként kezelt faépítési technológiák kezelésére alkalmas szakember kinevelését vállalja az intézmény, hiszen ez a szakember hiányzik a magyarországi tervezésnél, kivitelezésnél, szakértésnél.

Reményteli elképzelés, hogy lesz a fával való építés oktatásának Magyarországon egy „alma mater”-ja, melyhez a Simonyi Károly Kar faipari tudásbázisa kiváló garanciát biztosít.

 

Kelt: Budapest, 2017. augusztus 24.

 

                                                                               Dr. Kiss Jenő okl. építészmérnök, c. egyetemi tanár

                                                                               MMK. Építési Tagozat elnöke

                                                                              

                                                                               Dr. Dulácska Endre okl. építészmérnök

                                                                               BME. Prof. Emeritus egyetemi tanár

Kapcsolat


Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar


Műszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet

9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.
(Soproni Egyetem, B épület)

 (+36 99) 518-214