Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara – Soproni Fórum megalakulása

2014. 11. 25.

Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara – Soproni Fórum megalakulása

 

2014. november 25-én délután 5 órakor megkezdte alakuló ülését a Győr-Moson Sopron Megyei Mérnöki Kamara Soproni Fóruma a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni székhelyén.

Az ülésre a kamara minden soproni lakosú tagja meghívót kapott, melyre mintegy 59 mérnök regisztráltatta magát.

Az alakuló ülést Dr. Magoss Endre, az egyetem Simonyi Károly karának dékánhelyettese a rendezvény házigazdájaként megnyitotta. Elnöknek Dr. Andor Krisztiánt, titkárnak Dr. Karácsonyi Zsoltot választották egyhangúan a jelenlévők. Ezt követően szakcsoportfelelősöket jelöltek ki, akik a különböző mérnöki szakterületekre vonatkozó ügyekben szakcsoportjukat képviselve, segítendő a közös munkát.

Sopronban mintegy 162 kamarai tag dolgozik. A májusi kamarai tisztújítás óta a Megyei elnökségben Sopront Dr. Andor Krisztián elnökségi tag képviseli aki a Soproni Önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának is tagja.

A fórum elsődleges célja Sopron városának fejlesztéseivel kapcsolatos műszaki kérdések helyi szintű megvitatása, véleményezése, azokra javaslatok kidolgozása, segítve ezzel az itt élőket és az önkormányzatot. Ennek első lépéseként a Fórumon előadást tartott a város integrált településfejlesztési stratégiájáról Mágel Ágost, a SMJV Városfejlesztési Bizottságának elnöke. A jelenlévők kihangsúlyozták, hogy Sopron fejlesztésének kialakításába a várost legjobban ismerő helyi mérnököket is minél jobban be kell vonni, így elkerülhető egy, a helyismeret hiányából eredő esetleges téves műszaki javaslat megvalósulása. A megyei és az országos mérnöki kamara hatékonyan tudná segíteni a lehető legoptimálisabb műszaki megoldások kiválasztásával.

A fórum másik célja a soproni mérnökök kamarai ügyeinek segítése, közös igények tolmácsolása a megyei és az országos kamarai adminisztráció felé, melyekre elsősorban a győri és budapesti kamarai székhelyektől való távolság miatt van szükség.
Ezen kívül a Nyugat-magyarországi Egyetem mérnökképzéseinek és a kamara közötti kapcsolatoknak az erősítése, hiszen a Magyar Mérnöki Kamara a mérnökök szakmai, hivatásrendi önkormányzata, mely a felsőoktatásból kikerülő mérnököket jogosítja és végigkíséri aktív pályafutásuk során. Ehhez kapcsolódott a december 1-én, Budapesten megrendezett Magyar Mérnöki Kamara Erdőmérnöki, Faipari és Agrárműszaki Tagozatának gyűlése és szakmai továbbképzése.

A fórum résztvevői fontosnak tartják, hogy minél több soproni mérnöki kamarai tag csatlakozzon a kezdeményezéshez, hiszen ez egy új és hatékony eszköze lehetne a soproni mérnököknek a város műszaki problémáinak megoldására.

Kapcsolat


Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar


Műszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet

9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.
(Soproni Egyetem, B épület)

 (+36 99) 518-214